Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RAZPISI IN OBVESTILA

 

 

Seminar "Gender in research as a mark of excellence", 16. marec 2012


Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v sodelovanju z Evropsko komisijo in organizacijo Yellow Window organizira enodnevni seminar "Gender in research as a mark of excellence", ki bo posvečen praktičnim vprašanjem, kaj pomeni upoštevanje vidika obeh spolov v raziskavah. V okviru seminarja boste prejeli praktične napotke, kako integrirati dimenzijo spolov v raziskave, in se seznanili z dobrimi primeri projektov v 7. okvirem programu EU s področja Znanost v družbi, Mednarodno sodelovanje in Nanoznanosti. Dopoldanski del seminarja bo namenjen splošnemu uvodu v integracijo spolov v raziskave, popoldanski del pa bo namenjen izbranim raziskovalnim področjem s praktičnimi primeri.

Seminar bo potekal 16. marca v Hotelu Slon v Ljubljani. Udeležba seminarja je brezplačna, vendar je obvezna registracija na spletni strani: http://www.yellowwindow.be/genderinresearch/index_calendar.html . Udeležba je zaradi načina dela omejena na 40 oseb, zato vas vljudno prosimo, da se v primeru registracije resnično udeležite tega seminarja. Na tej spletni strani lahko dobite še dodatne informacije o poteku seminarja.

---

 

Enakost spolov pri izvajanju strategije Evropa 2020 - Informativni dokument Evropske komisije

 

Eument-net - evropska mreža mentorskih programov za ženske v akademski in raziskovalni sferi

Kot rezultat evropskega projekta v 6. okvirnem programu EU je nastala evropska mreža mentorskih programov za ženske v akademski in raziskovalni sferi z imenom eument-net. Namen združenja je krepiti položaj žensk v akademski in raziskovalni sferi ter spodbujati enakost možnosti s pomočjo širjenja informacij in znanj o mentorstvu. Prav tako spodbujajo sodelovanje med člani mreže na mednarodnem in evropskem nivoju. Na njihovi spletni strani so objavili tudi priročnik z navodili in najboljšimi praksami za vzpostavitev mentorskih shem za ženske v akademski sferi v Evropi. Priročnik temelji na sistematični primerjavi med štirimi obstoječimi mentorskimi programi na univerzah v Avstriji, Nemčiji in Švici. Predstavlja dobro osnovo za prenos znanj o mentorskih shemah v države, ki tovrstnih aktivnosti še ne poznajo.

  

Monografija "Fizika, moj poklic - življenje in delo naših fizičark"

Neformalna zveza slovenskih fizičark je izdala monografijo "Fizika, moj poklic - življenje in delo naših fizičark". Monografija je dobila priznanje Prometej znanosti 2007. Monografijo je mogoče naročiti preko spletne strani www.fizicarke.fmf.uni-lj.si.

Sredstva od prodaja monografije bodo namenjena štipendijam za mlade fizičarke.

  

Registrirajte se kot ekspert za 7OP!

Evropska komisija ocenjuje predloge raziskovalnih projektov v 7OP s pomočjo zunanjih ekspertov. Večino dela opravijo eksperti v Bruslju, čeprav se vse bolj uveljavlja praksa ocenjevanja na daljavo. V primeru, da ste izbrani za evalvacijo konkretnega razpisa, ste povabljeni v Bruselj za nekaj dni, ko poteka evalvacijski panel za tisto strokovno področje. Evropska komisija vam povrne potne stroške in dnevnico ter plačilo za opravljeno delo (450 EUR na dan). Priporočam, da se javite kot eksperti Evropski komisiji preko spletne strani

https://cordis.europa.eu/emmfp7/index.cfm?useaction=wel.come

Nato Evropska komisija po potrebi vabi eksperte iz svoje baze. To je zelo dragocena izkušnja tudi za samostojno pripravljanje raziskovalnih predlogov na razpise 7OP.

 

She Figures 2009

 

Kakšen je delež raziskovalk med raziskovalci v Evropi in kako se ta delež razvija skozi čas? Na katerih znanstvenih področjih je več žensk? Ali karierni poti raziskovalke in raziskovalca sledita podobnemu vzorcu?

 

Publikacija "She Figures", ki izzide vsake tri leta, odgovarja na ta vprašanja. Predstavlja statistiko človeških virov in indikatorje v raziskovalno razvojnem sektorju ter na področju enakih možnosti spolov v znanosti. Zadnja izdaja "She Figures 2009" kot tudi vse predhodnje izdaje te publikacije so dosegljive na tem spletnem naslovu.