Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OPRAVLJANJE REGULIRANIH POKLICEV V REPUBLIKI SLOVENIJI

Reguliran poklic oziroma regulirana poklicna dejavnost je tisti poklic oziroma poklicna dejavnost, katerih pogoje opravljanja določa zakon ali podzakonski akt. Vse regulirane poklice in poklicne dejavnosti v Republiki Sloveniji lahko najdete v Evidenci reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji.

 

Vsem osebam, ki v Republiki Sloveniji želijo opravljati reguliran poklic, svetujemo, da najprej kontaktirajo pristojni organ za posamezen poklic, ki je lahko ministrstvo, strokovna zbornica ali druga organizacija, ki določa, na kakšen način lahko opravljate poklic v Sloveniji. Pristojni organ za posamezen poklic je naveden v Evidenci reguliranih poklicev. Pri pristojnem organu boste dobili podrobnejše informacije in navodila, kaj morate storiti in kateri postopki so potrebni.

Najpogostejša so povpraševanja po opravljanju poklicev na področju zdravstva (kot so zdravnik, medicinska sestra, zdravstveni tehnik...), pri tem kontaktirajte Ministrstvo za zdravje: e-pošta: gp.mz(at)gov.si  ali telefon: (01) 478 60 01.

 

ENIC-NARIC center pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (v nadaljevanju: MIZŠ) lahko izda mnenje o zaključenem izobraževanju, ki je del formalnega šolskega sistema posamezne države. Pristojni organ, ki regulira posamezen poklic, vam bo podal informacijo, ali je izdaja mnenja  MIZŠ za postopek opravljanja reguliranega poklica potrebna. Imetnik listine lahko za izdajo mnenja o njegovem izobraževanju zaprosi na obrazcu V.