Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ŠPORTNA INFRASTRUKTURA

Dejavnost

  • Zakonodaja na področju športnega prostora,
  • svetovanje pri pripravi projektnih nalog za načrtovanje in graditev novih in posodabljanje obstoječih športnih objektov,
  • izdaja strokovnih mnenj, navodil in priporočil za graditev športnih objektov,
  • sofinanciranje investicij v športne objekte,
  • vodenje razvida športnih objektov,
  • problematika na področju upravljanja s športnimi objekti
  • druga problematika iz področja športnega prostora.

 

Podatki

  • Pregled sofinanciranja športne infrastrukture od 1994 do 2015 (pdf)
  • Pregled sofinanciranja športne infrastrukture iz ESRR (pdf)

 

 

Obrazci

 

NORDIJSKI CENTER PLANICA

 

Center za smučarske skoke in polete             Center za smučarske teke

Vrednost investicije brez DDV je                           Vrednost investicije brez DDV je 

24.300.611 EUR                                                      15.763.804 EUR

 

  

Foto: Zavod za šport RS Planica                           Foto: Blaž Oman

 

 

Nordijski center Planica z obnovo obstoječih in izgradnjo novih objektov športne infrastrukture razširja ponudbo celotne Zgornjesavske doline in na ta način zagotavlja ohranjanje tradicije smučarskih skokov in poletov v dolini pod Poncami ter zagotavlja kvalitetno ponudbo športnih storitev poleti in pozimi.


Center za smučarske skoke in polete zajema 7 novih skakalnic: otroške HS15, HS30, HS45, mladinski HS65, HS85 in olimpijski HS100 in HS 135 (Bloudkova velikanka), popolnoma je prenovljena letalnica bratov Gorišek, servisni objekt ter vse spremljajoče objekte ob skakalnicah in potrebno infrastrukturo za obratovanje v vseh letnih časih.


Tekaške proge so zaščitni znak vsakega nordijskega centra in bazična športna ponudba, ki jo izkoriščajo športniki vseh ravni, rekreativci ali pa tisti, ki se smučarskega teka želijo le naučiti. Z novo infrastrukturo so zagotovljeni vsi pogoji tudi za organizacijo športnih prireditev na najvišjih ravneh, saj so proge skladne z FIS standardi in IWO pravili. V letnem času je tekačem na voljo krajša rolkarska proga ter zasnežena tekaška proga v osrednjem objektu. Osrednji objekt daje možnosti za popolnoma novo ponudbo v Planici tako za športnike kot tudi za naključne obiskovalce. V prezentacijskem centru se obiskovalci lahko seznanijo z dediščino Planice, smučarskih skokov in letenja na smučeh.


Posebna atrakcija v Nordijskem centru Planica pa sta jeklenica z vrha letalnice in vetrovnik. Na voljo sta ne le športnikom, ampak tudi drugim obiskovalcem, ki se lahko na varen način približajo občutkom, ki jih skakalec doživi pri letenju na smučeh.

 

 

  

Foto:Zavod za šport RS Planica


Slavnostno odprtje Nordijskega centra Planica je bilo v petek, 11. decembra 2015.

 

 

 

GIMNASTIČNI CENTER LJUBLJANA

 

 

 

 

 

V petek, 27. novembra 2015, je na Koprski ulici 29 v Ljubljani zaživel nov in težko pričakovan Gimnastični center Ljubljana. Centra so se najbolj razveselili telovadci in telovadke, njihovi trenerji in vsi ostale športnice in športniki, ki sodijo pod okrilje Gimnastične zveze Slovenije.

 

Vrednost celotne investicije znaša 11.744.319,61 milijonov evrov, pri čemer smo iz evropskih sredstev pridobili nekaj več kot 6 milijonov evrov, iz državnega proračuna pa smo namenili dober milijon evrov. Center je bil zgrajen v dobrih 10 mesecih. Ministrstvo je z zavodom Šport Ljubljana pogodbo o sofinanciranju podpisalo julija 2014, januarja 2015 so se začela pripravljalna in ureditvena dela in novembra 2015 je gimnastični center dobil uporabno dovoljenje.

 

 

 

Pester gimnastični program slavnostnega odprtja centra so pripravile telovadke

ritmične gimnastike, športne gimnastike in veterani ŠD Sokol Bežigrad.

 

Zbrane športne navdušence in ljubitelje gimnastike je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič in se najprej zahvalila vsem, ki so pripomogli k izgradnji centra. "Država mora in bo skrbela za športno infrastrukturo, saj bomo le tako zmogli razvoj tako mladih kot vseh državljanov. Ta dvorana danes tukaj gosti kar nekaj nekdanjih olimpionikov in verjamem, da bo tukaj ustvarjenih še mnogo šampionov", je dejala ministrica in poudarila, da je šport naše življenje, da nas ohranja žive, ohranja zdravje naroda, zato je zelo pomembno, da se mu prepustimo. "S tem centrom je v Ljubljani nova priložnost za to, da šport še bolj približamo ljudem, da še večim omogočimo gibanje, da skupaj, v dialogu z lokalnimi skupnostmi ustvarimo pogoje za še več vrhunskih rezultatov, predvsem pa za množičnost športa, množičnost gibanja", je dejala ministrica in zaključila, da je za vse to osnova ustrezna in varna infrastruktura.