Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BLOUDKOVA PRIZNANJA

Nagrajenci za leto 2016                                           Nagrajenci za leto 2015

 

 

 

 

Nagrajenci za leto 2014                                           Nagrajenci za leto 2013

 

 

 

Nagrajenci za leto 2012                                             Nagrajenci za leto 2011

 

 

 

 

Veličino osebnosti Stanka Bloudka izžareva anekdota iz leta 1930, ko je na tedaj enem najsodobnejših plavalnih bazenov v Evropi - njegovi Iliriji - potekalo prvenstvo v plavanju.

 

"V novem bazenu Ilirije so bile prvič v novih razmerah tekme za slovensko prvenstvo v plavanju. Vodstvo plavalne zveze, ki je bilo v rokah članov Primorja, je poskušalo z nepravilnimi odločitvami in razveljavitvami v vodi doseženih uspehov škodovati Iliriji tako, kot je bilo to na plavalnih prvenstvih sploh v navadi. Bloudek je nekaj časa to početje mirno gledal, nato pa mu je prekipelo in je z eno samo gesto, čeprav ni sodeloval v razsodišču ali vodstvu tekmovanja, napravil početju konec. "Iz naše vode ven!" je ukazal in popoldne ni več pustil v kopališču nadaljevati tekem. Pomirili so ga šele naslednji dan in pregovorili, da so se tekme, ki so bile v njegovem bazenu, lahko nadaljevale, sodniki pa si premislili in potem privedli tekmovanje do konca v duhu športne poštenosti."

 

Odlomek iz knjige: Drago Stepišnik: Stanko Bloudek (Državna založba Slovenije, 1971)