Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TEKMOVANJA

 

Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev.

 

 Cilji tekmovanja so:

 

  • odkrivanje in spodbujanje zelo nadarjenih učencev,
  • usmerjanje nadarjenih učencev v nadaljnje glasbeno, baletno izobraževanje,
  • omogočanje najboljšim, da se udeležijo državnih oziroma mednarodnih tekmovanj in koncertov,
  • širjenje in poglabljanje znanja,
  • popularizacija znanja,
  • motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja,
  • izmenjava pedagoških izkušenj pri delu z nadarjenimi učenci,
  • izmenjava članov žirij s tujino.


Tekmovalne discipline so: klavir, orgle, harmonika, diatonična harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, tamburice, flavta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, kljunasta flavta, rog, trobenta, pozavna, tuba, druga konična trobila, tolkala, petje, solfeggio, jazz solo, kitarski duo, klavirski duo, komorne skupine z godali in klavirjem, komorne skupine s pihali, komorne skupine s trobili, balet in sodobni ples.


V tekmovalnih disciplinah petje in balet se zaradi različnega tekmovalnega programa vse kategorije delijo tudi po spolu — ženski/moški.


Tekmovanje v posamezni disciplini poteka vsaka tri leta, v baletu pa vsaki dve leti.


Kategorije in starost tekmovalcev, raven tekmovanja in razpored disciplin so določeni v razpisu.


Tekmovanja potekajo na regijski in državni ravni.

 

Tekmovanja organizira Zveza slovenskih glasbenih šol v sodelovanju z glasbenimi šolami.


Tekmovanja se lahko udeležijo mladi glasbeniki in baletni plesalci, ki se izobražujejo v javnih in zasebnih glasbenih šolah, na konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter na akademiji za glasbo, učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače. V disciplini balet lahko v III. kategoriji tekmujejo tudi profesionalni plesalci, ki so slovenski državljani.


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi razpisa za sofinanciranje šolskih tekmovanj zagotavlja del finančnih sredstev za izvedbo vsakoletnih tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev.


Podrobnosti o tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev (razpis in propozicije, datum tekmovanj ...) so objavljene na www.temsig.si